14 juni 2007

Konsten att få sin vilja igenom


Jag skall nu lära er hur man kan få sin vilja igenom


I årtionden har forskare undersökt hur vi människor övertalar varandra till att säga ja till något som vi vanligtvis är avvisande emot.

Vissa människor kan sälja vad som helst till vem som helst, och har man varit i klorna på en sådan person, kan man fundera över vad som egentligen hände: varför stod man plötsligt där med en mirakeltandkräm, när det man egentligen behövde var löständer?


¤ Gentjänster

I alla kulturer uppfostras man till att visa tacksamhet och göra något i gengäld för något man fått. Det kan utnyttjas inom övertalningens konst. Vill man be en bekant om en tjänst, kan man öka chansen till ett ja genom att först ge honom känslan av att han står i tacksamhetsskuld

Den taktiken används av många postorderfirmor och stormarknader. De vet att om man ger människor en present eller ett varuprov, så är sannolikheten stor att de kommer att se med välvilja på företagets andra produkter.


¤ Socialt erkännande

Övertalaren kan också spela på att vi alla har en tendens att följa flocken. Vi tror instinktivt att något är spännande och rätt bara för att en stor grupp anser det. Skall man till exempel ordna en fest där man gärna vill att så många som möjligt skall komma, är det en bra idé att måla upp det som något stort och tala om hur många personer som skall komma. Ingen vill nämligen riskera att hamna utanför. Bokhandlare har lärt sig av det här tricket, när de gör bestsellerlistor. Kunderna sneglar nämligen ofta på listorna över de mest sålda böckerna och låter sig övertygas om att böcker som andra har köpt mycket av måste vara bra läsning.


¤ Samhörighet

Ju mer vi känner att vi har gemensamt med dem vi lyssnar på, desto större välvilja visar vi till saker som presenteras för oss. Vill man till exempel övertala en vän att hjälpa till med att måla köket, är det en bra idé att först påminna honom om den trevliga och långa vänskapen.

Genom att komma med komplimanger och spela på att man kommer från samma stad eller har gemensamma bekanta, kan de skapa en intim och vänskaplig atmosfär


¤ Auktoritet

Om vi blir övertygade om att någon har en speciell kunskap eller makt, är vi mer benägna att göra som personen säger. När man skall övertala andra att tro på det man säger, är det därför en bra idé att först göra ett stort nummer av att visa att man vet vad man talar om. Medan man pratar kan man låta det skina igenom vilken bra utbildning man har, att man är beläst och att man en eller annan förtroendepost


¤ Sammanhang

De allra flesta människor strävar efter att det de säger skall hänga samman med vad de gör. Avger vi ett löfte, känner vi oss normalt förpliktigade att hålla det. Förpliktelsen kommer i regel att kännas starkare, om flera personer har sett oss avge löftet, för ingen har lust att förlora ansiktet i ett stort sammanhang. Vill man därför vara säker på att en vän gör vad man ber honom om, bör man få honom att lova detta, när andra är närvarande.


¤ Rädsla för att inte räcka till

Vi människor vill gärna ha det omöjliga eller sätta ett högt pris på saker, som kan vara svåra att få tag i. Det kan man utnyttja, om man till exempel vill sälja sin gamla tågbana. Om man spelar på att den bara finns i några få exemplar och att man inte längre kan köpa den i handeln, kommer det garanterat att öka köplusten. Butikerna har även lärt sig att kunderna blir ivrigare att handla en vara, om det är brist på den.


¤ Att gnälla

Folk som gnäller får ofta sin vilja igenom för andra människor orkar inte med deras gnäll.

¤ Att sura
Sura länge som fasiken och folk orkar bara inte med dig och du får "glassen" som du suktat efter fast "mamma" sagt ifrån.


¤ Att ha stadigt röstläge


Håll dig till saken och var stadig på rösten. Då tar du hem diskussionen lätt.

¤ Ta hjälp av kompis


Be kompisen hålla med dig eller skaffa en kompis som tycker lika som du vilket kan övertyga tredjepart att den kanske har fel och att ni två har rätt.

¤ Förringa inte dig själv


Var påläst så du vet vad du snackar om .Lär dig lite i förväg om stället du skall på eller om människorna som du skall ha o göra med så tycker de säkert att du är smart och duktig och ser


därför upp till dig och du får som du vill.

¤ Var en kameleont


Klä dig så du passar in i gruppen så får ni nått gemensamt så är du en i gänget och de får förtroende för dig.

¤ Fixa en god underhållning


om du kan få stämningen i topp är folk väldigt lätt att få med i samtycke

¤ Var söt o gullig o se undergiven ut


Människor älskar att andra männsikor är i underläge och vill då snabbt hjälpa dem.


Källor:


http://www.illvet.se/polopoly.jsp?d=147&a=466

Inga kommentarer: