15 juni 2007

Färganalys

När vi klär oss så har vi många gånger svårt för att välja rätt färg.

Vi tycker tröjan är jättesnygg på "kompisen" men när du provar den själv blir det helt fel.

Här får du lite råd på vägen om hur du enklast skall välja kläder så det blir snyggt.Man brukar dela in människor i de fyra årstiderna¤ Vintern¤ Våren¤ Sommar¤ Höst Var och en av årstiderna har sin egen palett med sina speciella färger som de passar bäst i. Det som avgör vilken årstid en människa tillhör är färgen på huden, håret och ögonen. Vintern och sommaren tillhör de "kalla" årstiderna och våren och hösten tillhör de "varma". Det innebär att de passar bäst i "kalla" respektive "varma" färger. Man kan bara höra till en årstid och man fortsätter att tillhöra den även när man har blivit gammal. Alla människor passar i nästan alla färger, det är nyansen och intensiteten på färgen som är viktig.
Många människor tror att de ser trista och bleka ut av naturen och att det inte går att göra något åt det. Om de skulle bära sina rätta färger så skulle de bli förvånade över hur bra de kan se ut! Rödhåriga personer (och höstar överhuvudtaget), kan inte alls ha blått eller rosa. Men många verkar tro att just de färgerna tonar ner och "kyler" ner det röda. Så är det inte, de blir bara bleka. Om de istället skulle använda sig av sina färger, t.ex. rost, tomatrött och orange som harmonierar med deras hår, så skulle de se mycket bättre ut! Med vintrar och somrar är det tvärtom, de kan inte bära orange toner överhuvudtaget. Däremot ser de bra ut i sina rätta nyanser av blått och rosa.
När man bär fel färger så framträder färgerna och ansiktet hamnar i bakgrunden. Man ser blek och tråkig ut. När man bär rätt färger blir hyn klarare och ansiktet får mer färg. Man ser piggare och fräschare ut. Dessutom lägger man mindre märke till rynkor och finnar. Den enda årstid som kan bära svart eller rent vitt är vintern. Alla andra blir bleka i dem. Vintern och sommaren har inga orange färger i sina paletter. Hösten har inga rosa eller grå toner. Vintern har inget brunt. Våren har lite av varje utom svart och vitt.
Höstar och somrar brukar vara de årstider som har lättast att hitta kläder. Vårar får oftast leta lite mer eftersom det är svårt att hitta kläder i deras klara, fina färger i affärerna. Oftast hittar man mest av sina färger under sin egen årstid. På hösten brukar det finnas massor av höstfärger i affärerna och på våren kommer det mer varma och klara vårfärger.
Vintern ser bäst ut i klara, starka eller isiga färger med blå undertoner.Sommaren passar bäst i svala, mjuka eller dämpade färger med blå, grå och rosa undertoner.Höstens färger är starka med orange eller gyllene undertoner.Vårens färger är klara och varma med gula undertoner.
Det här har årstiderna gemensamt med varandra:
Vintern och sommaren: Båda har kalla färger med blå undertoner.
Vintern och hösten: Båda paletterna innehåller mörka färger.
Vintern och våren: Båda paletterna innehåller klara färger.
Sommaren och hösten: Båda paletterna innehåller dämpade färger.
Sommaren och våren: Båda har färger som inte är alltför mörka eller intensiva.
Hösten och våren: Båda har varma färger med gyllene undertoner.Källorhttp://home.swipnet.se/anemon/farganalys.html

Inga kommentarer: