25 augusti 2007

Knasiga djur23 augusti 2007

Jack 5 mån

Jack är snart 5 mån fattar inte vart tiden tagit vägen

Underbara mirakel härligt att du finns hos oss.

Det finaste som finns lilla vän är kärleken.
Och vår kärlek till dig går inte att beskriva.

Vi älskar vårat barnbarn Jack så mycket
Tack för att du valde oss för att bli din mormor o morfar"

Minnestekniker


Det finns olika tekniker som du kan jobba med för att förbättra minnet i vardagen. Här kommer några av många.


Länkmetoden

Den första kallas länkmetoden och innebär att man länkar ihop nyckelorden till en berättelse. På så vis kommer man ihåg nyckelorden bättre än om man bara radade upp dem. Historien du kommer på bör vara enkel men innehålla flera avvikande och konstiga saker då just de fastnar i minnet lättare. Det kan vara roliga, löjliga eller hemska saker, bara det är avvikande nog.


AkronymerMetoden innebär att du använder initialbokstäverna för att skapa en historia eller ord. På så vis kommer du enklare ihåg saker. Ett känt exempel är hallands åar:
Laga (Lagan)Ni (Nissan)Äta (Ätran)Vi (Viskan)


Tal och rim metoden/Punktmetoden

- Kom ihåg inköpslistan utan problem!

Den här metoden påminner om länkmetoden då du med din egen fantasi måste komma på lite speciella omständigheter kring exempelvis din inköpslista.


Här krävs det att du först lär dig en ramsa för att sen kunna applicera den på den eventuella inköpslista eller liknande du behöver komma ihåg.Varje siffra kopplas till ett rimord:1 = spett2 = tå3 = fé4 = myra5 = rem6 = kex7 = skjul8 = råtta9 = bio10 = trio
Ta sedan din egna lista. Säg att du ska handla mjölk, bröd, juice och toalettpapper.


Så länge du lärt dig rimlistan ovan kan du ta den till hjälp.


Allt du behöver göra är att tänka ut konstiga, roliga och minnesvärda historier kring din lista.


Först vill du komma ihåg mjölken. Du kommer ihåg siffran ett lika med spett. Därefter tänker du att mjölken blivit träffad av ett spett och att mjölken runnit ut över hela golvet.


Här får man experimentera lite med hur galna historier man måste hitta på. Huvudsaken är att du kommer ihåg mjölken så fort du tänker på ett = spett. När du hämtat mjölken tänker du två = tå och kanske kommer ihåg historian om dina tår som är gjorda av bröd så du inte kan ha skor på dig. Tre = fé betyder historian om hur all juice trollades fram av en fé som var orange. Fyra lika med myra innebär berättelsen om hur det var fullt med myror i hela toalettrullen.


Du kommer märka vilka sorts historier som får dig att minnes bäst. Det kommer också märkas hur långa och otroliga berättelserna måste bli för att de ska fastna bra. Huvudsaken är att du har rimlistan i ryggraden först.


Loci-metoden Den här minnesträningen är även en variant på mentala bilder.

För att komma ihåg saker bättre kan det nämligen hjälpa om du befinner dig i olika rum. Läser du en tidning och ska komma ihåg olika artiklar så kan du testa att läsa en artikel i ett rum och nästa i ett annat.

Då kommer man lättare ihåg vad man läste vart och på så sätt vad de handlade om.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Du kan även göra fysiska listor. Ännu ett tips på hur du kommer ihåg en inköpslista kommer här: Säg att du ska köpa fil, äpplen och citroner.

Tänk då på din kropp och börja uppifrån. Desto mer levande historia med känslor gör att du kommer ihåg allt bättre.

Filen rinner ner från huvudet och täcker hela din kropp. Samtidigt kastar någon äpplen på dig så det gör ont och i samma veva känner du en sur smak i munnen av citronerna du ska köpa.


Ersättningsmetoden

Utländska glosor kan vara ett problem att lära sig. Här kan man ta hjälp av ersättningsmetoden. Tänk på det utländska ordet butter. Alltså smör på engelska. Nu gäller det att skapa en bild av ordet som gör att du kommer ihåg det. Du kan exempelvis tänka att smöret är slut och då blir du butter. Automatiskt kommer du komma ihåg att det stavas just butter. Även här är det fantasin och tanken som är den framgångsrika metoden för att komma ihåg något.


Kom ihåg namn

Du kommer in i ett rum och det är bara två personer där, ni skakar hand, men fem minuter senare inser du att du inte kommer ihåg de två personernas namn.
Ofta beror det här på att man tänker på mycket annat i situationer som ofta innebär handskakning, det vill säga, arbetsintervjuer, första intrycket på middagar, fester och möten.

Du tänker helt enkelt på att säga ditt namn korrekt, skaka hand ordentligt och hur hela din uppenbarelse ser ut.

Om man istället upprepar, om så bara i tanken, namnet på personen så finns det genast en större chans att komma ihåg det.

Det är självklart ännu bättre om du kan säga namnet: "Hej Björn, trevligt att träffas" eller liknande.

I huvudet kan du sen koppla namnet till något annat, som att se en stor brunbjörn framför dig eller en nallebjörn, då kommer du garanterat att komma ihåg människor bättre.

Hjärnstorm


Hjärnstorm

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

SVT hakar på para-psyko-spooky-trenden och lanserar programmet Hjärnstorm i höst. Programledare är Henrik Fexeus som beskriver sig själv som tankeläsare, psykologisk manipulatör och underhållare.

Det går både att träna upp minnet och att sätta det ur funktion.

De undersöker de dolda sidorna i psyket under hösten och i premiärprogrammet testas minnet.

Att visa hur lättpåverkade vi är, hur förutsägbara vi är, hur lika vi reagerar.

Hur mottagliga vi är för påtryckningar i den kommersiella världen.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Väldigt intressant program som jag rekommenderar er att se på
när ni har lite tid över.

Avsnitt 1 av 8

21 augusti 2007

Lukta dig smal


Lukta dig smal står det i en artikel som Aftonbladet publicerat.
Gå dit näsan pekar – Vissa dofter kan både ge minskat sötsug
Jag "Supermamsen "blir genast intresserad givetvis av denna teori
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Dagens forskare eniga om att dofter har stor inverkan på vårt beteende.
Känner vi till exempel lukten av mat blir vi hungriga och minnen framkallade av dofter kan vara mycket känsloladdade än minnen framkallade genom tal eller bilder.
Luktsinnet fungerar både som varningssystem och bidrar till livslusten genom att väcka ljuvliga minnen och känslor till liv.

Utan luktsinne känner vi knappt någon smak, vi märker inte om maten är rutten eller om det brinner.

Doften av en annan människa kan utlösa vissa reaktioner för den människan.
Personligen tål jag inte doften av människor som luktar öl eller sprit"
Det framkallar dåliga minnen av människor med dåligt alkoholsinne"

Ibland känner vi attraktion och ibland vill vi öka avståndet till människan.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

När jag känner lukten av stekt strömming då tänker jag direkt på en familj
som hette Petterson" som bodde i samma hyresfastighet som mig som barn.
Petterson stekte ströming alltför ofta och de stank vidrigt i trapphuset av familjen Petterson (strömmingen).
Detta doftminne är jättestark.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
I USA har hotell och butiker börjat uppmärksamma dofternas unikt starka koppling till vårt känsloliv. Genom att spraya noga utvald parfym i sina lokaler hoppas de att gäster och kunder skall känna sig som hemma och väl till mods.
Jag vet att även en del cafeér har doften kanel som spirar ut genom fläktsystemet ut på gatan så att alla som går förbi skall bli sugen på kanelbulle"
Bland annat har det visat sig att vaniljdoft hjälper oss att stå emot sötsug lättare.genom att bära ett plåster med stark vaniljdoft skall vi kunna motstå sötsug"
– Lukten tillfredställer sötsuget så att du inte behövde äta den där extra
kakan .
– Det fungerar bara mot sötsug, inte mot rätter som pizza eller hamburgare och det stoppar inte mot rejäl hunger. Är du hungrig kan till och med vaniljdoften gör att du äter mer säger andra forskare"

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Vanilj må fungera som ett substitut för sötsaker i västvärlden men det är inte säkert att lukten skulle ha samma effekt i Indonesien.
– Hur vi reagerar på en lukt är beroende av vår kulturella bakgrund
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
– Efter ungefär 20 minuter i ett rum med en speciell lukt känner man inte doften längre .

Ni vet som barn då man knackade dörr på påsk och någon öppnade dörren och ut strömmade en odör utan dess like.Man blev inbjuden och fick stå o vänta efter "godiset" och man kämpade emot odören .När man väntat tillräckligt länge så försvann lukten och inte förrän man kom ut i friska luften så kände man doften från kläderna som stank förfärligt "
Hittills har knappt en handfull dofter visat sig ha en dokumenterad effekt på vårt västerländska känsloliv och beteende.

Pepparmint ska ha en uppiggande och energiframkallande effekt. Bland annat för att vi kulturellt kopplar samman doften med fräschör och energi, men också för att den påverkar trillingnerven i ansiktet och gör att doftvägarna ”öppnas upp”. Pepparmint är perfekt att lukta på om du vill ha extra energi innan träningspasset på gymmet.

Citrusdoft visar att män och kvinnor som fick andas in doften från apelsinolja blev gladare och mindre stressade i en stressande situation.
Lavendel doft är vanlig i sprayer som sägs förbättra sömn om man parfymerar kudden med dem. Att lavendel faktiskt gör att man sover bättre är inte bevisat men seriösa studier visar att doften är avstressande.
- Däremot så mår jag "Supermamsen "förfärligt illa av lavendel så för mig är det inte avkopplande för fem öre"
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Tanken slog mig då jag läste artikeln o Aftonbladet att om jag bara hittade min doft som fick mig att stå emot frestelser så är ju allt klappat o klart.
Jag lägger doften i en dosa och så fort jag känner sug efter nått gott
så drar jag bara in några djupa drag och vips försvinner suget

Hm" - Lätt som en plätt biffen är klar "

Nått som kan få mig o må illa av alla dofter på vår jord är när min gubbe släpper sig på morgonen och säger med basröst till mig"

- Fisen var ljuv som sommarbrisen" (Jag hatar den orden och den "odören")

Här kan ni läsa själva artikel som Aftonbaldet publicerat


http://wwwc.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1090020,00.html
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Tänkvärt"
När chokladen ligger i skäpar är det lika bra o äta upp den"

Kråkupplevelse


Idag fick jag uppleva något märkligt som jag aldrig tidigare sett i mitt liv.


Jag skulle åka backen ner från huset och där i dungen brevid vår backe

flög det ut en stor hök med en kråka i grepp.


Höken flög så tungt så tungt och höll på tappa greppet om sitt kråkmål"


Mitt på blanka dagen vid 12 tiden.


Höken var lite större än kråkan .


Konstigt upplevelse så där mitt på dagen.


Sedan hela dagen har jag gått o tänkt på den stackars kråkan som fick

bli ett jaktbyte .


"Snyft " - Fast höken lär ju ha blivit präktigt mätt iallfall av detta "kråkmål"

Hade jag haft en kamera på mig ändå "
Jag fick teckna en bild istället" (Snygg va?)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Tänkvärt"


Det är inte förrän man sett nått märkligt som man blir förundrad ?

Generositet sprider sig


Generositet sprider sig .


Du kan dela med dig av sådant som du har mycket av till andra.


Saker som du ändå skall kasta bort kanske andra kan ha nytta av .


Du kan göra ett genorösitets test som är skoj .


Plocka ut ex videofilmer eller gamla skivor som du tröttnat på .


Lägg allt i en påse eller gör flera påsar.


"Glöm" påsen på en parkbänk i stan och ställ dig en bit därifrån .


Det dröjer inte lång stund innan just dina skivor eller filmer kommer till nytta.


Alltid är det "någon " som råkar hitta o tar hem dem till sig ."


""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


Om man vågar ge av sig själv så får man tillbaka förr eller senare.


Bjuder du på dig själv och ger andra positiva komplimanger ?

Om inte börja ge någon ett postitivt ord varje dag "


Erbjud dem hjälp eller vägled med goda tips som de kan tjäna på "


Ge goda råd om de frågar efter dem så kommer de hjälpa dig


när du behöver det .


Vem vill hjälpa en snål surpuppa eller surgubbe?


-Ingen


Den man ger till världen slår tillbaka på en förr eller senare"


Tänkvärt"


Försöker man passa in blir man osäker"

19 augusti 2007

Boppers

The Boppers - Jeannie's coming back

När jag var ung och vacker var jag kär i han som sjunger i Boppers"
Jag är nog det fortfarande " -Ler "
Vi lirade Boppers i raggarbilarna och hade så himla skoj "
Man "drack" sig super vacker och dansade hela natta i otakt"
Underbar tid med många fina minnen.Jerry Williams & The Boppers - Who's gonna follow you home

Shirley Clamp""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Fattar inte egentligen varför man gillar vissa låtar.
Shirley Clamp "Min kärlek till dig och låten Älska dig "
Men jag blir så glad av den och känner mig upprymd .
Texten i låtarna är så härliga .
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Kanske för att jag älskar min gubbe så mycket
fast jag inte fattar varför?
Jag älskar honom som han är .
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

iPhoneÄr du den som vill ha den värsta telefonen ?

Nu har den lanserats och är värsta grym "

Vem vill inte ha en sådan iPhone ?

Emo- ätare


Viktproblem handlar inte bara om att vi äter fel. Största problemet är att vi tänker fel enligt forskare.


För att gå ner i vikt måste vi få koll på vårt emo-ätande.


Äter du när du känner dig deppig eller ställer du till med kalas då du är på gott humör.Styr dina matvanor av dina känslor .


Då är du en Emo ätare ( emotionell ätare som låter känslorna styra vad du stoppar i munnen)

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Det är naturligt att känslor styr vårt ätande.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Vi är födda med instinkten att söka mat för att få tröst, närhet och trygghet.

Ett spädbarn som ammas ligger inte vid bröstet bara för att få näring; barnet lär sig snabbt att mat är förknippat med njutning.

Precis som babyn skriker efter bröstet trots att den kanske inte är speciellt hungrig, blir den vuxne sugen på godsaker för att uppleva välbehag

–Känslostyrt ätande är en instinkt som hjälpt mänskligheten att överleva
ända fram till nu då den istället gör oss feta och sjuka.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Idag har emo-ätandet gått över styr bland oss människor .
Vi har blivit likgiltiga för kroppens naturliga signaler – i stället för att låta magen styra när och hur mycket vi äter låter vi klockslag, möten, tankar och känslor bestämma våra matvanor.
Det beror dels på att vi har en obegränsad tillgång på mat, dels på att vår vardag är så präglad av stress att vi inte hinner lyssna och reagera rätt på kroppens signaler om hunger och mättnad.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

För att undvika osunt emo-ätande bör vi fokusera på själva ätandet vid varje måltid – och äta långsamt.
Då hinner vi känna mättnadssignalerna och lägga ner gaffeln i tid.
Jojo-bantning kan slå ut kroppens naturliga hunger- och mättnadssignaler så att man i stället låter känslorna styra i för hög grad och åt fel håll.


Överdrivet emo-ätande handlar framför allt om felaktiga tankar som leder till negativa känslor.


Sött mot sura känslor
–Det är framför allt negativa känslor som orsakar sötsug och matfrossande.


För att stoppa den här typen av tröstätande behöver du tänka i en triangel.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


–Innan du stoppar kakan i munnen frågar du dig själv.


¤ Varför är jag plötsligt sötsugen?


¤Vilken känsla ligger bakom?


¤Vilken tanke utlöste känslan?


""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


Mer information finns på den här länken som är källan