15 juni 2007

Färgernas betydelse


Färger betyder mycket mer än vad vi tror .

De har en väldig kraft över vårt undermedvetna fast vi egentligen inte kan tro det .

Vår hud läser av färgernas våglängd och det är alltså inte inbillning att man fryser lättare i ett blått rum än i ett gult eller rött!


Att t ex "se rött" eller vara "grön av avundsjuka" är språkuttryck som förenar färgerna med våra känslor. Vare sig vi vill eller ej reagerar vi både fysiskt och psykiskt på färger.


Vi blir t ex hungriga av rött, gult och framför allt orange, och därför används en kombination av dessa färger medvetet i fastfoodrestauranger. Serveras i stället maten på tallrikar i mörkblått, grönt, vitt, svart mörkbrunt eller mörkgrått dämpas aptiten. Genom att känna till färgernas effekt och använda dem medvetet kan man alltså själv hjälpa till att sätta färg på sin tillvaro.RÖTT - för aktivitetsrum En animalisk blodfärg som representerar krig, vrede, eld och fara. En stark färg som verkar upphetsande på människor. I för stora doser väcker den aggressivitet och panik och många människor tycker illa om för starka röda färger. Rött är dock en idealisk färg i aktivitetsrum, i rum där något skall presteras.
Rött ger också värme och ökar blodcirkulationen. Väcker och stimulerar sexlusten. Skärper uppmärksamheten. Aktivitetens, upprorets, kärlekens och livskraftens färg. Ger självsäkerhet och kontakt med verkligheten.

Röd : hälsa, mod, styrka, livskraft och energi. Sexuell kärlek

ORANGE - till kök och matsal Orange associeras med eldens värme, umgänge, social utåtriktning och god mat. Skrämseleffekten som kan finnas i massiva röda färger försvinner i orange. Detta är en bra färg för kök och matsal, som också förknippas med materiell trygghet.
Orange är en varm färg som stimulerar aptiten. Ger energi. Uppmuntrar till frigörelse och nöje. Ger lust att skapa och njuta.
Orange : anpassningsförmåga, uppmuntran, framgång, stimulans och kreativitet.


GULT - i arbetsrum Gult betraktas som kommunikationsfärg inom psykologin. Den varma gula färgen är intellektets bästa sporre. Den gynnar snabba tankar och klar analys. Gult är en färg som stimulerar nerverna, samt skärper minnet. Gult borde vara en självklar färg i t.ex sammanträdesrum och skolsalar. Dessutom ger ett rum i gult en känsla av värme, även under de kalla vintermånaderna.
Gult är solens färg. Effektivt mot depressioner och tungsinne. Gult står också för intellekt, objektivitet och kommunikation - tänk på telefonkatalogens gula sidor!

Gul : fördriver negativa energier som sorg, smärta och deppressioner. Stimulerar intellektet. Är verksamt för den som vill locka till sig ett platoniskt förhållande.

GRÖNT - passar i umgängesrum Psykets färg framför andra är den gröna. Den anses göra individen öppen för drömmar - folk som inte minns sina drömmar brukar tycka illa om grönt! Gröna toner stimulerar ömhet och generositet och har också en tröstande verkan. Grönt är ju skogens och naturens färg. Vidare är grönt vilsamt även för ögonen och uppmuntrar till lek och ysterhet. Alltså är detta en bra färg för umgängesrum i största allmänhet och även för barnens rum.
Grönt är naturens och hoppets färg som får oss att se den positiva sidan av tillvaron. Grönt verkar lugnande och balanserar kropp och själ men den gröna färgen skapar också en tendens till stagnation och obeslutsamhet.

Grön : fruktbarhet, materiella mål, rikedom och överflöd. Verkar helande på det fysiska planet

BLÅTT - för sovrummet Blått är själens, sanningens och allvarets färg. Den är pulssänkande, avslappnande och svalkande. Blått inger känslor av stillhet, vila, meditation och sömn. I för stora doser blir man ledsen: blues är sorgemusik och blå blommor symboliserar längtan. Det är en välgörande färg för nervösa personer, t.ex i sovrummet för den som har svårt att somna. Ett blått rum känns stora och nästan konturlösa, lugnande. Indigon har samma lugnande effekter samma blått.
Blått: Lugnar och avslappnar. Blått står för fred, lugn och ro. Det är himlens, vattnets och det oändligas färg och sätts därför i samband med frihet och hängivenhet.

Ljust Blå : hälsa, förståelse, tålamod, stillhet och frid. Dämpar ilska. Verkar meditativt och avslappnande och är lämpligt vid ritualer vars mål är hängivenhet och lojalitet.

Mörkt Blå : förändringar, impulsivitet, mot depressioner.

VIOLETT - har oroande inverkan Violett är en färg som hetsar, fastän den i spektrum ligger längst ifrån den röda. Det är biskoparnas och den religiösa extasens färg och den anses både varm och kall. Violett anses också ha en oroande verkan och i gamla tiders färglära var den både geniernas och dårarnas färg.

Lila (mörk) : ambitioner, framsteg i arbetet

Violett : healing, frid, andlighet och magi. Driver bort missunnsamhet och svartsjuka


ROSA : ära och moral, självförtroende, vänskap, samt romantisk kärlek. Läker sårade känslor.

TURKOS
- kyler ner Turkos upplevs av många som den absolut kallaste ljusvibrationen mellan blått och grönt. Den kyler ner destruktiva passioner och hetsighet. En färg för ett rum som behöver svalka - badrummet ??

LIME
- en udda färg Lime, nyansen mellan gult och grönt är hjärtligt illa omtyckt av en del människor. Det är en mycket intensiv och pockande färg som kanske kommer bäst till sin rätt som mindre färgklickar. Är man modig kan lime dock avsevärt lyfta ett rum med en mörkare färgskala! Den anses kunna bidra till utvecklandet av parapsykologiska talanger.

Gul-grön : mot ilska, feghet, avundsjuka, sjukdom och missämja

SVART - sällan hemma Svart representerar sorgens och ondskans färg men också det suspekta och det förbjudna. Den kan användas som väggfärg på nattklubbar och i lokaler med undergroundkaraktär, men används sällan hemma. Svart är dock en bakgrundsfärg som lyfter fram kontraster från andra färger väldigt bra. Svarta sidor i ett fotoalbum t.ex ger fotografierna en helt annan skärpa och klarhet.
Svart är mörkrets färg. Liksom natten rymmer den svarta färgen det vi inte kan se. Vi kan gömma oss genom att klä oss i svart eller verka mystiska. En del sätter svart i samband med sorg, en del med auktoritet, andra med negativitet.

Svart : mot förvirring, missämja och förluster. Beskyddar och jordar, samt absorberar negativitet. Associeras till mysterier och universums krafter

Vitt: Ljusets färg får oss att känna oss avsvalkade och friska. Vitt betraktas som oskuldens och renhetens färg men den kan också få t ex ett rum att verka naket och kalt och ansträngande .
Vitt som är symbolen för renhet, oskuld och glädje kan vara obehaglig att leva med i längden. Den är helt enkelt ansträngande för ögonen. Människor som arbetat i starkt ljus i vita lokaler har fått trötthetsskador och blivit bländade. Vitt är dock effektfullt som bakgrund till andra färger och det är lätt att byta färgsättning i ett rum som har vitt som bas. En bruten vit färg är ibland ett bra alternativ då den ger rymd åt ett trångt utrymme men är behagligare för ögonen att vistas i.

Vitt : ärlighet och sanning. Renar, befriar och helar.

GRÅTT - trivselfärg för kreativa? Grått förknippas i gammal tradition med visdom, men få färger förknippas väl idag mer med tristess och korrekthet än just grått? Kreativa människor sägs trivas i grå rum, som inte utstrålar just mer än balansen mellan ljus och mörker.

BRUNT - skapar ombonad och trygghet En flockfärg, en camouflagefärg, som förknippas med en varm trygghet och närhet till moder jord. Lätta bruntoner som terracotta skapar en ombonad trivsamhet i hemmets sällskapsutrymmen. Mörkt brunt kan dock upplevas som för tungt om det får för stort utrymme.


Guld : attraktion, beskydd, övertygelse och förtoende.


Silver : återkallelse, mot dödlägen. Neutraliserar.""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


Källor

Tänkvärt"

Även köttet har lust i sin färg

Inga kommentarer: