10 september 2007

Forsar vid Marmen - Sundsvall




Viforsen
Strax nerströms Viforsens Krafterk ligger Svartedan där mycket sik landas nästan året om. Några hundra meter nerströms den ligger ett bra stryk för harr, havsöring och lax. Vid lågvatten går det att vada mycket långt (om man har vadarbyxor) ut i strömmen så att man når många bra ställen.(Själva Viforsen ligger tyvärr begravt under vatten och utfyllnadsmassor då den dämdes i slutet av 1800-talet.)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Krokforsen
Nerströms Viforsen finns Häggströms, ett populärt ställe att pimpla sik på under vintern och hösten. Där Häggströms slutar tar Krokforsen vid med sitt Harr-, Havsörings- och Laxfiske.


""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Grenforsen

Nästa fors nerströms Krokforsen heter Grenforsen. Det är en kilometerlång fors med stora klippor på ena sidan och en stenstrand på andra sidan. Längst upp i Grenforsen finns en stor grop där det är bra fiske, men hela forsen är mycket intressant.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Bordet & Stocken

Där Grenforsen slutar och Ljungan svänger kraftigt kallas det för Bordet, det är en nacke med en stor sten mitt på, där det ofta står lax och öring. Stocken 200-300 meter nerströms Bordet är ett populärt ställe att fiska lax och havsöring vid. Stocken är helt enkelt en 200-300 lång rak snabb ström där det lagts ut sten med grävmaskin för att återställa Ljungan efter flottrensningen, inte enbart där har åtgärder vidtagits utan nästan hela Ljungans strömpartier nerströms Viforsens kraftverk.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Persedan & Persnacken
Alldeles efter Stocken finner man Persedan där man pimplar sik på vintern, på södra sidan finns en stor sten där en del brukar fiska stå och fiska. En eda följs ju ofta av en forsnacke, så även Persedan som då kallas Persnacken. Även där en stor sten i mitten av nacken. En bit nedanför Persnacken finns en liten stuga som gett namnet åt det grundområde som kallas kort och gott kallas Klaras, intressant ställe för havsöringsfiskaren.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Allstaforsen

Sista forsen i Tuna Östra FVO är Allstaforsen där det även finns en fiskecamp och en bro (för sandtaget) över älven. Allstaforsen är en stor forsnacke med några stora stenar mitt på. Nedanför Allstaforsen bildas ett djupt, mycket stort bakvatten där många fiskar havsöring. Strax nedanför bakvattnet går en lång "tung" ström ända ner till gränsen mellan fiskevårdsområdena där olika fiskekort gäller.

Inga kommentarer: