09 september 2007

Farligt med godis?


Idag satt jag och Zandris och smakade godis i bilen"

Då sa hon plötsligt att hon hade hört på skolan om att vissa färgämnen
är skadligt för hälsan i godis.

- Ja du gumman Gud vad hemskt sa jag och petade i mig en till godis .

- Man borde egetligen inte äta godis eller hur sa Zandris
och drog in en till seg råtta i munnen.

-Ja det är farligt det har jag hört sa jag
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Så lite allvar tar man på detta om farliga färgämnen och andra kemiska tillsatser.

Man äter och tänker bara på hur farligt det är "

Utan att sluta upp och kasta godispåsen all världens väg.

Men med eftertanke tänker jag nu "Varför ger jag mitt barn en massa godis?

Det måste få stopp"

Man köper godis till barnen för då kan man "nalla" ur deras påse
och skylla på att det är dom som ville ha dem
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Det är de så kallade azofärgämnena och konserveringsmedlet natriumbenszoat
som visat sig göra barn okoncentrerade och överaktiva.

Barn som fick drycker med tillsatser av azofärgämnen blev stökigare
och mer rastlösa. De fick dessutom svårt att koncentrera sig.

Azofärgämnena är syntetiska och används mycket inom färg­industrin.
Men att ett antal av dem även används i livsmedel.
– De är vanliga i drycker och godisprodukter. Konserveringsmedlet som testats används i en mängd livsmedel, några exempel är läsk och saft.

De aktuella ämnena har funnits på marknaden i många år
och de är säkerhetsbedömda i vissa rekommenderade mängder.
– Men vi vet ju att konsumtionen av till exempel läsk
ökat dramatiskt de senaste fem–sex åren.
Då kan man anta att folk även får i sig en större mängd av dessa ämnen
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Billigt godis har ett högt pris – för barnen.
Det innehåller flest farliga färgämnen.
Rosa glassar. Färgglatt godis. Neonblå läsk.
Alla kan de vara farliga för små barn - varnar nu experterna
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Azofärgämnena är syntetiska och framställs på rent kemisk väg.
I livsmedelsförpackningarnas innehållsförteckning har de följande nummer:

E102, tartrazin (gult)
E110, paraorange (orange-gult)
E122, azorubin (rött)
E123, amarant (rött)
E124, nykockin (rött)
E129, allurarött AC (rött)
E151, briljantsvart BN (svart)
E155, brun HT (brunt)
E180, litolrubin (rött)

Färgen E123 får bara användas till fiskrom och till spritdrycker och färgen E180 bara till ätbar ostskorpa.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

I Sverige var azofärgerna förbjudna fram till maj 1999,
då dessa tillsatser genom ett EU-beslut åter tilläts i livsmedel.

Sverige har av och till försökt att få förbudet återinfört med hänvisning till att färgerna kan ge upphov till överkänslighet, och att barn är extra utsatta.

Det är lag på att AZO-färger måste finnas med på innehållsdeklarationen om definns med i varan.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Bojkotta AZO-affärerUppmana alla du känner att leta efter AZO-varor i lågprisbutikerna och attbojkotta dessa butiker så långt det är möjligt.

Om alla slutar handla billigt godis på ,Rusta, ÖB , LIDL
och andra butiker med AZO-godis, så måste de ju tänka om och följade seriösa butikskedjorna linje, som inte tagit in AZO-färgerna i sitt sortiment.

I första hand är det godis som man bör undersöka, men även sylt, läsk ochmarmelad ska enligt uppgift ha kommit in i landet med AZO-färger.
Ingen svensk lösviktsgodistillverkare lär använda dessa färger, men det gäller att alltidvara på sin vakt. Butiken måste alltid kunna redogöra för vad de varor innehåller

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Härdade fetter är ochså väldigt farligt att äta
Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis.

Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det.
Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godiset du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss.
Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.

Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
INNEHÅLLSFAKTA FÖR SNUSKGODIS SOM MAN SKALL BOJKOTTA

Exempel på godis som innehåller E 120, karmin
Ahlgrens bilar
Geléhallon
Geléhjärtan
Nappar
Hallonbåtar
Kolabönor
Geléormar
Lakritspinnar
Björnar
Fox kola
Vingummi
Tablettaskar
Engelsk konfekt

Exempel på godis som innehåller E102, tartrazin, och säljs i Sverige:
Christopher chocolate (Belgisk)
Connoisseur (Engelsk)
Wasabinötter

Exempel på godis som innehåller E 904, schellack:
Gräddkola
Chokladrussin
Vetepuffar
Majskulor
Bananchips
Yoghurtöverdragna nötter
Yoghurtöverdragna torkade frukter
Tuggummikulor

Exempel på godis som innehåller härdade fetter:
Nougatägg
Chokladägg
Gökägg
Dragéägg
Kexchoklad
Fudge
Dumlekola
Cocosprickar
Rollo kola
Pez
Mars
Engelsk konfekt
Käck
Mentos
Campino
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Tänkvärt"

Allt som ger munnen njutning är synd"

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Källor
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17021679.asp
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article737267.ab
http://www.expressen.se/1.671419
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=481&tem=3

Inga kommentarer: