23 augusti 2007

Minnestekniker


Det finns olika tekniker som du kan jobba med för att förbättra minnet i vardagen. Här kommer några av många.


Länkmetoden

Den första kallas länkmetoden och innebär att man länkar ihop nyckelorden till en berättelse. På så vis kommer man ihåg nyckelorden bättre än om man bara radade upp dem. Historien du kommer på bör vara enkel men innehålla flera avvikande och konstiga saker då just de fastnar i minnet lättare. Det kan vara roliga, löjliga eller hemska saker, bara det är avvikande nog.


AkronymerMetoden innebär att du använder initialbokstäverna för att skapa en historia eller ord. På så vis kommer du enklare ihåg saker. Ett känt exempel är hallands åar:
Laga (Lagan)Ni (Nissan)Äta (Ätran)Vi (Viskan)


Tal och rim metoden/Punktmetoden

- Kom ihåg inköpslistan utan problem!

Den här metoden påminner om länkmetoden då du med din egen fantasi måste komma på lite speciella omständigheter kring exempelvis din inköpslista.


Här krävs det att du först lär dig en ramsa för att sen kunna applicera den på den eventuella inköpslista eller liknande du behöver komma ihåg.



Varje siffra kopplas till ett rimord:1 = spett2 = tå3 = fé4 = myra5 = rem6 = kex7 = skjul8 = råtta9 = bio10 = trio
Ta sedan din egna lista. Säg att du ska handla mjölk, bröd, juice och toalettpapper.


Så länge du lärt dig rimlistan ovan kan du ta den till hjälp.


Allt du behöver göra är att tänka ut konstiga, roliga och minnesvärda historier kring din lista.


Först vill du komma ihåg mjölken. Du kommer ihåg siffran ett lika med spett. Därefter tänker du att mjölken blivit träffad av ett spett och att mjölken runnit ut över hela golvet.


Här får man experimentera lite med hur galna historier man måste hitta på. Huvudsaken är att du kommer ihåg mjölken så fort du tänker på ett = spett. När du hämtat mjölken tänker du två = tå och kanske kommer ihåg historian om dina tår som är gjorda av bröd så du inte kan ha skor på dig. Tre = fé betyder historian om hur all juice trollades fram av en fé som var orange. Fyra lika med myra innebär berättelsen om hur det var fullt med myror i hela toalettrullen.


Du kommer märka vilka sorts historier som får dig att minnes bäst. Det kommer också märkas hur långa och otroliga berättelserna måste bli för att de ska fastna bra. Huvudsaken är att du har rimlistan i ryggraden först.


Loci-metoden Den här minnesträningen är även en variant på mentala bilder.

För att komma ihåg saker bättre kan det nämligen hjälpa om du befinner dig i olika rum. Läser du en tidning och ska komma ihåg olika artiklar så kan du testa att läsa en artikel i ett rum och nästa i ett annat.

Då kommer man lättare ihåg vad man läste vart och på så sätt vad de handlade om.


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Du kan även göra fysiska listor. Ännu ett tips på hur du kommer ihåg en inköpslista kommer här: Säg att du ska köpa fil, äpplen och citroner.

Tänk då på din kropp och börja uppifrån. Desto mer levande historia med känslor gör att du kommer ihåg allt bättre.

Filen rinner ner från huvudet och täcker hela din kropp. Samtidigt kastar någon äpplen på dig så det gör ont och i samma veva känner du en sur smak i munnen av citronerna du ska köpa.


Ersättningsmetoden

Utländska glosor kan vara ett problem att lära sig. Här kan man ta hjälp av ersättningsmetoden. Tänk på det utländska ordet butter. Alltså smör på engelska. Nu gäller det att skapa en bild av ordet som gör att du kommer ihåg det. Du kan exempelvis tänka att smöret är slut och då blir du butter. Automatiskt kommer du komma ihåg att det stavas just butter. Även här är det fantasin och tanken som är den framgångsrika metoden för att komma ihåg något.


Kom ihåg namn

Du kommer in i ett rum och det är bara två personer där, ni skakar hand, men fem minuter senare inser du att du inte kommer ihåg de två personernas namn.
Ofta beror det här på att man tänker på mycket annat i situationer som ofta innebär handskakning, det vill säga, arbetsintervjuer, första intrycket på middagar, fester och möten.

Du tänker helt enkelt på att säga ditt namn korrekt, skaka hand ordentligt och hur hela din uppenbarelse ser ut.

Om man istället upprepar, om så bara i tanken, namnet på personen så finns det genast en större chans att komma ihåg det.

Det är självklart ännu bättre om du kan säga namnet: "Hej Björn, trevligt att träffas" eller liknande.

I huvudet kan du sen koppla namnet till något annat, som att se en stor brunbjörn framför dig eller en nallebjörn, då kommer du garanterat att komma ihåg människor bättre.

Inga kommentarer: