Förra hösten så "planterade jag ett litet skott av en ros .
Jag bara skar av en bit av en roskvist och stack ner ca 5 cm av kvisten i jorden.
Sedan täckte jag med granris över vinter.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
I år är det så här fin och har vuxit och blivit ungefär 40 cm hög .
Vet inte vad det är för sorts ros men det roliga är att den var GRATIS"
-En trädgård behöver inte alls bli dyr att få fin bara man är lite finurlig"
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Nu skall jag "tjyva "skott på rosor lite här och var och trycka ner i jorden hemma.
Bara skoj egentligen o se om det blir nått fint eller inte.
Älskar rosor de är så vackra ochså kan man andvända bladen på dem om man vill
till bland annat tårtdekoration/glass strössel om man kanderar blomman o annat smått o gott.
Kanderade rosor
1. Pensla rosornas blomblad med äggvita.
2. Strö över socker.
3. Skaka av och låt torka.
Rosenmarmelad på färska blad
Ingredienser :
1/2 liter röda färska rosenblad
2 1/2 dl vatten
3 dl socker
saften av en halv citron
rivet skal av 1/2 citron
1/4 flaska certo
Så här gör du:Repa kronbladen av fräscha rosor.
Lägg blad och vatten i en kastrull och koka under lock cirka 15 minuter.
Sila av bladen. Blanda ner citronsaft, citronskal och socker.
Koka ytterligare 10 minuter.
Ös upp marmeladen i rena varma burkar.
Sätt på locken och förvara burkarna svalt.
Det kan ta två till tre dygn innan marmeladen stelnar, så planera i god tid.
Rosengelé är gott till kött (Istället för ex svartvinbärsgelé
½ liter sammanpressade rosenblad
½ liter vatten
2 tsk vin- eller citronsyra
½ kg sockerPektin efter anvisningarna på flaskan
Häll vattnet i en kastrull och häll i citronsyran.
Låt koka upp och lägg i rosenbladen.
Låt sjuda på låg värme i fem minuter.
Sila ifrån rosenbladen (de har gjort sitt).
Häll i socker och pekting och följ anvisningarna på flaskan.
Skumma av ytan och häll upp i steriliserade burkar.
Roslikör
35 cl brännvin
Många nävar med doftande rosenblad
2 dl sirap
Lägg sprit och blad i en burk och lå stå ett dygn.
Sila av och tillsätt nya blad som får stå ett dygn till.
Tillsätt sirapen.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Tänkvärt"
Rosen doft är lika ljuv som en chokladmunk i gommen
28 juli 2007
Rosor
Upplagd av Supermamsen Green World kl. 7/28/2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar