31 juli 2007

Kockknep


Som många av er kanske vet så har jag Supermamsen jobbat som kock i några år.


Har därför en hel del knep på lager för att lyckats lite bättre i köket.


Här är lite tips "


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


¤ Om du gör omelett ta en nypa bakpulver i äggsmeten

så kommer du få en superfluffig omelett .


¤ Vänd aldrig ditt stekta kött förrän du ser "blod"på ytan och stek helst i smör

med en klick olja. Salta aldrig kött förrän du vänt första gången.

Gör du marinad så får du aldrig "salta den "för då blir köttet torrt".


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


¤Har du ingen köttermometer finns det ett par kock-knep som kan vara värda att testa.

Då handlar det om att se och känna på köttet för att avgöra när det är klart.

Ett knep är att ta ansiktet till hjälp.

Tryck med pekfingret på din panna. Den känslan motsvara den du får när du trycker på en bit välstekt kött.

Peka på nästippen, samma motstånd som vid medium-stekt kött.

De mjuka delarna av hakan motsvarar kött som är blodigt.


¤ Mjölpanera köttbitar till grytan eler andra rätter går lättast

om man lägger kött och mjöl i en plastpåse och ruskar om.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

¤ Vill du göra en magrare Bearnaisesås kan du välja " lättost "

att vända ner i såsen än smör.
¤Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skaladpotatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick

¤ Har du ingen grädde till pannkakorna kan du vipsa äggvita + lite socker

så blir det som "fuskgrädde" (marängsmet) som du sedan kan smaksätta med sylt.

Barn och vuxna som gillar onyttigt brukar älska det .

Blir minst sagt lika gott och känns lika onyttigt .


""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Vill man hålla maten varmlänge. Kan man placera någravärmeljus i en eldfastform

och sedan lägga ungsgallret ovanpå. Det fungerar utmärkt


¤Runda citroner är i allmänhet saftigare o inte lika sura som de ovala.


¤ Små paprikor har starkare smak än stora.


¤ Skall man få barn o äta grönsaker lättare skall man välja "röda " eller gula

för de är oftast mycket sötare än gröna.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Tänkvärt"
När sockret står på bordet smaskar glufsarna i sig allt"

Inga kommentarer: